Etiketten Lezen? 8 Tips Hoe Je Dat Doet! - Fit Met Charlotte

Etiketten Lezen? 8 Tips Hoe Je Dat Doet!

Vroeger keek ik op een product vooral naar het aantal calorieën in de hoop dat ik niet te veel aankwam. Inmiddels weet ik wel beter en kijk ik nog iets verder dan dat. Waarom het lezen van etiketten bij kan dragen aan je gezonde levensstijl en een aantal kilo’s minder, leg ik je aan de hand van praktische tips uit in deze blog.

Waarom zou je etiketten lezen?

Ja, ik ben zo’n persoon die in de supermarkt soms oneindig op etiketten kan kijken om erachter te komen wat er nu precies in het product zit. Ik vind het tenslotte belangrijk te weten wat ik allemaal eet en deze informatie vind je op een etiket. Etiketten lezen is niet iets dat je zomaar doet. Je moet je er wel even in verdiept hebben. Dat is niet moeilijk hoor, gewoon rustig deze tips doorlezen en dan weet je precies wat jou te doen staat. En het leuke is: als je je hier bewust van bent tijdens het doen van boodschappen, werk je tegelijkertijd aan je gezonde levensstijl!

Tip 1: Check het aantal ingrediënten in het product en de volgorde hiervan

Je zult het ongetwijfeld herkennen: sommige producten hebben een ellenlange ingrediëntenlijst. Ken je ook echt alle ingrediënten of staan er woorden bij waarvan je nog nooit hebt gehoord? Als jij ze zelf al niet kent, dan herkent jouw lichaam ze ook niet zo snel als eten. Moeilijk te verteren dus, waardoor het sneller opgeslagen wordt als vetmassa op je heupen of je love-handles. Goed opletten dus!

De ingrediënten op een verpakking staan op volgorde van wat er in zit. Het ingrediënt dat in de grootste hoeveelheid in het product zit, wordt als eerste genoemd op de ingrediëntenlijst. Dit vind ik de meest makkelijke manier om snel te checken of er bv. veel suiker in een product zitten. De rest van de ingrediënten wordt vermeld in volgorde van afneembare hoeveelheid. En sta je er weleens bij stil of het logisch is dat er een bepaald ingrediënt in het product zit? Zoals bijvoorbeeld een behoorlijke hoeveelheid suiker in een pak soep? Zou je dit er zelf ook in doen, als je verse tomatensoep maakt?

Tip 2: Bekijk de voedingswaarde van het product

De ingrediënten zijn ook opgedeeld in de voedingswaarde van een product. Op de achterkant zie je dan ook tabel waarin staat aangegeven hoeveel Koolhydraten, Vetten, Eiwitten, vitamines, vezels en natrium een product bevat.  Je kunt dus zien hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten het product bevat. De koolhydraten worden vaak opgesplitst in: waarvan suikers. Want hoe minder suiker, hoe beter, toch? Trap er niet in! Ook witmeel en zetmeel worden in je lichaam als suiker opgenomen en hebben vrijwel hetzelfde effect als suiker in het lichaam.

Tip 3: Maakt het gedrukte woordje ‘vers’ het product ook echt vers?

Zie jij weleens het woordje ‘vers’ op bijvoorbeeld een pak sap staan? Wist je dat de term ‘vers’ helemaal geen beschermde term is. Het wil dus helemaal niet zeggen dat het product gezonder of verser is dan een ander product. Het zegt ook niets over hoe lang een product al in de schappen ligt. En het kan dus werkelijk op elk product staan. Het is eigenlijk een trucje van de fabrikanten om een product aantrekkelijker en gezonder te laten klinken.

Tip 4: Is een light-product ook echt light?

Bij de term light gaan bij mij spontaan de nekharen overeind staan. Heb je je weleens verdiept in de betekenis van deze term? Veel mensen overschatten deze term en denken dat ze met een lightproduct iets gezonds in handen hebben. Nou niets is minder waar. Op een product mag de term ‘light’ namelijk al gebruikt worden als het product minimaal:

  • 30% minder calorieën OF
  • 30% minder vet OF
  • 30% minder suiker OF
  • 30% alcohol bevat.

Hetgeen dat het product wordt vervolgens over gecompenseerd met iets anders, zoals bijvoorbeeld suiker.

Voorbeeld: Als jouw light pindakaas 33% minder vet bevat dan andere pindakaas in het schap ernaast, bevat de light variant waarschijnlijk dubbel zoveel suiker. Want ja, het product moet natuurlijk nog wel ergens naar smaken, dus gooien de fabrikanten er een dubbele hoeveelheid ‘andere zooi’ bij.

Een light-variant wil dus absoluut niet betekenen dat jij een gezonder product in handen hebt. In tegendeel. Liever een product met minder suiker en wat meer calorieën die herkenbaar zijn voor je lichaam en dus beter afbreekbaar!

Onderstaand plaatje geeft alles nog wat duidelijker weer:

8 tips om etiketten te lezen

Tip 5: Zonder toegevoegde suikers of suikervrij?

Heb je een product in handen waarop staat zonder toegevoegde suikers en denk je: yes, nu maak ik een gezonde keuze? Draai je product nog even om. Want dat er geen suiker aan is toegevoegd, wil nog niet zeggen dat er al geen suiker in het product zat. Bv. van nature aanwezige suikers. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even deze blog. Hierin beschrijf ik dat suiker wel 60 verschillende benamingen heeft.

Tip 6: De ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’

Ken je deze afbeeldingen op producten? Waarbij je kan zien hoeveel procent jouw gegeten product onderdeel is van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Nou zet die fabel maar gauw uit je hoofd. Zie je namelijk die sterretjes bij die witte getalletjes? Die geven aan dat je het niet nodig is dat je de 100% haalt. Het is zelfs beter om onder de 100% te blijven. Een simpel voorbeeld hiervan is zout, suikers en verzadigd vet. Reken aan de hand van dit soort tabelletjes alsjeblieft je caloriebehoefte niet uit.

En vaak zijn deze getallen gebaseerd op een vooraf bepaalde portie. Je ziet het ook hier op het plaatje: een portie is 65 gram. Maar eet je daadwerkelijk ook 65 gram? Weeg voor de gein eens een keer je muesli, yoghurt of jouw portie beleg op een boterham af. Vaak zit je er wel overheen, wat betekent dat je veel meer van dat product binnen krijgt.

8 tips om etiketten te lezen

Tip 7: Allergenen

Voor 14 allergenen geldt dat ze extra duidelijk moeten worden weergegeven in de lijst met ingrediënten. Bijvoorbeeld door ze in een vet lettertype of in hoofdletters weer te geven. Fabrikanten vermelden soms ook dat een product sporen van een allergeen kan bevatten. Onderstaand logo betekent dat een product glutenvrij is. Maar let vooral ook in de ingrediëntenlijst op de vet gedrukte woorden, of op de woorden in hoofdletters.

8 tips om etiketten te lezen

Tip 8: E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.

Steeds vaker gebruiken fabrikanten de volledige naam van de hele stof, bijvoorbeeld citroenzuur of natriumnitriet. Echter hebben deze stoffen ook een E-nummer, namelijk: E330 en E250. Dat maakt het lastig om op de verpakking te herkennen of er E-nummers zijn gebruikt.

Hoe kun je nu beoordelen of je bepaalde E-nummers beter weg kunt laten in je healthy lifestyle? Mijn advies: eet niet wat je zelf niet kan uitspreken of niet kent. Als jij het al niet kent hoe kan je lichaam het dan herkennen en verteren? Zelfde als bij puntje 1 dus. Ook deze stoffen gaan regelrecht naar het buikje of de heupen.

Eet je biologisch? Check dan ook goed jouw producten, want ook in biologische producten zitten E-nummers verwerkt. Echter zit er op deze producten wel een strengere regelgeving op welke E-nummers wel of niet gebruikt mogen worden.

Jullie hebben nu een beeld van wat een etiket aan informatie geeft. Best veel he! Als je hier bewust mee omgaat, zul je gezondere keuzes kunnen maken met betrekking tot je healthy lifestyle. Kijk jij bij het doen van je aankopen wel eens op het etiket? En wat vind jij belangrijk om rekening mee te houden? 

0 Comments

Leave a Comment