Eet je voorraadkast leeg - Fit Met Charlotte

Eet je voorraadkast leeg

157 Views 2 Comments

Ik ben een challenge met mezelf aangegaan. De titel van deze blog verklapt het wellicht al een beetje. Ik ga namelijk de voorraadkast en vriezer “leeg-eten”. En Thank God voor de hulp van mijn vriend, want die voorraad kast staat ZO bommetje vol met eten, daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken! In deze blog schrijf ik hoe ik dit ga aanpakken!


DE CHALLENGE

Die mooie voorraadkastfoto (goed woord voor scrabble wel…) is geen foto van mijn kast hoor. Ha! To good to be true. Ik moet zeggen dat mijn kast wel georganiseerd is, maar lang niet zo strak als dit mooie plaatje. Want… ik heb eten. Véél eten.

Ik denk dat ik in mijn eentje dik 2 maanden kan overleven, mocht er een hongersnood uitbreken. Ja, ik schaam me er ook wel een beetje voor. Want iedere week ga ik (of gaan wij) gewoon naar de supermarkt en laden we in alsof we al 4 weken op een houtje bijten. En dat dus met een overvolle voorraadkast en vriezer waar menig student een moord voor zou doen. Hoog tijd om eerst deze producten eens op te eten.

De challenge wil ik vanaf vandaag van start laten gaan. Ik wil gaan proberen om een maand lang zoveel mogelijk uit de voorraadkast en vriezer te eten en zo min mogelijk geld uit te geven aan boodschappen. Jeej, dat sparen is een leuke bijkomstigheid!

De reden voor deze challenge is dat het eten hier harder binnenkomt dan dat het eruit gaat (wat toch heel raar is gezien de hoeveelheden die ik soms nasr binnen prop…). Maar ik denk dat het gewoon gemakzucht is om voor iedere week nieuwe boodschappen te doen en daar wat lekkers mee te maken. In plaats van creatief te zijn en lekker te koken met de voorraad die je al in huis hebt.

Als ik nu in de voorraad kast iets neer wil zetten of ik krijg een lading foodpost, kan ik de spullen gewoonweg niet meer kwijt. Ik heb ruimte te kort, of eten te veel…

Met andere woorden, het moet nu eens afgelopen zijn met die eeuwige inkopen waardoor het steeds maar aanvult. Ik ga dus de komende maand met mezelf de uitdaging aan om zoveel mogelijk te eten uit de voorraadkast en de vriezer. Misschien denk jij op dit moment ook aan jouw overvolle kastjes en wil je wel meedoen? Dat kan en vind ik alleen maar superleuk!

4.2

METEN IS WETEN…

Door al die potjes, pakjes, zakjes, doosjes en blikjes in de kast heb ik werkelijk geen idee meer van hetgeen ik eigenlijk in huis heb. Stap 1 is dus een inventarisatie maken van wat er nu eigenlijk allemaal in die kast staat.

Ik ben redelijk geordend, wat betekent dat alles bij mij gesorteerd per bak in de voorraadkast staat. Hiervoor gebruik ik handige doorzichtige bakken van de IKEA die wij op onze planken in de trapkast hebben gezet. Iedere bak is een afdeling op zich πŸ˜‚ (nee, verder zijn we niet autistisch hoor…)

Bak 1 & 2: Glutenvrije bakΒ 

Hierin staan allerlei producten die glutenvrij zijn. Dit verschilt van bonen tot rijst, van pasta tot tomatenpuree en van crackers tot noodles. Werkelijk van alles dus. Niet voor niets verdeeld over 2 bakken, want zoals ik al zei: de voorraad is huge.

Bak 3: De “bak”-bak.Β 

Deze bak is mijn favoriet, want hier zitten de allerlekkerste ingrediΓ«nten in om je baksels naar een hoger niveau te tillen. Van cacao nibs tot rozijnen, van bietenpoeder tot gepofte quinoa. Deze bak is werkelijk een levensgrote 3D puzzel geworden. Want alles zit op, in en naast elkaar gepuzzeld om het er ΓΌberhaupt allemaal in te krijgen… Ondanks dat deze bak mijn favoriet is, irriteer me ik het meeste eraan, aangezien ik 10 jaar bezig ben om te vinden wat ik zoek en ik gekregen of gekochte bakspullen niet meer hierin op kan ruimen. Hoog tijd om hier iets aan te doen dus. Heel snel.

Bak 4: De meel-bak.Β 

De naam zegt het al, in deze bak staan al mijn soorten melen. Uiteraard allemaal glutenvrij. Een GV brood bakmix, amandelmeel, kokosmeel, teffmeel, rijstmeel. You name it, je kunt het hier vinden…! Hoog tijd om ook deze voorraad eens flink aan te spreken. Wat zal ik er allemaal mee gaan maken?

4.3

Bak 5: Glutenvolle bak.Β 

Deze bak staat vol met producten die wel gluten bevatten, deze bak is dus eigendom van mijn vriend (haha, hij mag ook 1 bakkie hoor). In mijn challenge ga ik hier dus niet mee aan de slag, aangezien ik hier niets uit mag eten.

Bak 6: Snoep-bak.

Ja, wat moet ik ervan zeggen. Als we iets lekkers in huis halen, dan gaat het in deze bak. In het weekend (en ja, soms ook doordeweeks) halen we deze bak uit de kast en kiezen we iets lekkers uit bij een goeie netflix film! Heerlijk! Deze bak zit niet overvol, en zal ik dan ook niet gebruiken voor de challenge. En af en toe wat lekkers moet kunnen, maar het hoeft niet persΓ© direct opgemaakt te worden.

Overige spullen.Β 

Geloof het of niet, maar aangezien de bakken in de kast zo vol staan heeft de weldaad zich verspreid naar andere plekken. Zo heb ik in de vitrinekast in de huiskamer een hele plank vol met weckpotten gevuld met noten, zaden, pitten, melen, havermout en gedroogd fruit. Zoals ik al zei: hoe kom ik ooit in mijn eentje door de weldaad van voedsel heen.

Ook hier zal ik hopelijk regelmatig een beroep op doen, want het mag allemaal wel wat minder.

Ook in de keuken staan 2 lades bomvol met allerlei soorten kruiden, uien, aardappelen, bouillonblokjes en overige benodigdheden die ik niet in een andere autistische categorie wist te plaatsen.

En niet te vergeten, onze meest gebruikte keukenkastje met spullen die reeds open zijn, zoals pasta’s, 10 soorten oliΓ«n, hagelslag, pindakaas en ander van dit soort spul.

4.4

INVENTARISEREN + WEEKMENU

Ik hoor je nu al denken (oh, wacht.. nee, ik hoor mΓ©zelf – licht hysterisch – denken) hoe ik dit in godsnaam allemaal op krijg. Ik kan je zeggen: daar stel je een hele goede vraag!

Ik ga dus maar eens beginnen bij het begin: Het inventariseren van de vriezer en de voorraadkast. Gewoon, stuk voor stuk, bak voor bak en alles uitwerken op papier.

Na de inventarisatie wil ik kijken of het me lukt om op basis van de spullen die ik in huis heb een menu voor de komende week op te stellen. Ik weet niet of ik dit handig vind, maar ik werk graag vanuit een uitgangspunt. Mocht blijken dat improviseren op de dag zelf me beter af gaat, dan stap ik over op die methode. Maar dat zal ik eerst moeten uitproberen.

De uitwerking van de geΓ―nventariseerde spullen en het menu wat ik op basis van die lijst maak deel ik uiteraard in een volgend blog over deze challenge. Als jij het leuk vindt om met me mee te doen, let me know in de reacties of op social media!

Tevens wil ik bijhouden hoeveel boodschappen ik ernaast nog doe, aangezien ik wel van plan ben om mijn versproducten zoals groente, fruit, vis en zuivel ernaast te blijven kopen.

Ik ben beniewd hoe de challenge me vergaat! Doe jij ook mee?Β 

4.5

2 Comments
  • Silvia

    Beantwoorden

    Ben benieuwd hoe het met je challenge is Charlotte!

    • Charlotte

      Wat leuk Silvia! Wegens de nieuwe website ben ik er nog niet aan toegekomen om die blog online te zetten! Coming soon!

Leave a Comment