Ik ga klachtenvrij #8 niet meer lactose intolerant - Fit Met Charlotte

Ik ga klachtenvrij #8 niet meer lactose intolerant

Terwijl ik de titel van deze blog typ, dringt het pas echt tot me door. Bijna een jaar lang heb ik lactosevrij gegeten. Mijn vriend hamerde erop dat ik de waterstofademtest zou doen om me te laten testen, maar ik zat daar niet zo op te wachten. Het was tenslotte toch al duidelijk dat ik niet tegen lactose kan? En ik krijg er ook vreselijke klachten van ook… Maar wat was ik hem dankbaar toen de uitslag binnen was. Een waar feest in ons huis, toen bleek dat er in mijn lijf geen sprake meer van een lactose-intolerantie was. Ja, in sommige gevallen kan je er echt vanaf komen en ja, je lichaam kan dit allemaal zelf. Wauw.

Thuis de waterstof ademtest doen?

Mijn orthomoleculaire arts wees mij erop dat ik eens een waterstof ademtest kon doen om erachter te komen hoe erg ik intolerant was voor lactose. Zoals ik al zei zag ik dit niet zo zitten. Ik had al genoeg onderzoeken achter de rug, zoals terug te lezen is in blog: de intake en blog 2: de uitslag. Maar het argument van mijn vriend, dat ik mogelijk wel eens genezen kon zijn van mijn lactose intolerantie liet mij maar niet los. Dat argument kon niet op tegen alle ‘excuses’ die ik verzond om de test niet te doen. Bleh, dan moet ik naar het ziekenhuis dacht ik en blazen in zo’n apparaat. Maar tot mijn verbazing kon de test ook thuis worden uitgevoerd. Met dat idee, had ik mijn keuze gemaakt en ging ik voor het doen van de test.

Waar ik het meest tegenop zag, was van het idee dat ik me zo slecht kon gaan voelen van de pure lactose die je drinkt. Een voordeel van de thuis-test is dan weer wel dat je het kan plannen wanneer je het gaat doen en dus zo goed mogelijk rekening kunt houden met je werk(zaamheden).

De test

Ik had dan ook de hele dag vrij en zat lekker comfi in mijn thuispak, compleet voorbereid voor het ergste wat mijn kon gebeuren. Bezoekjes aan het toilet, zware misselijkheid, hevige hoofdpijn en heftige vermoeidheid. Inmiddels ben je natuurlijk een expert van je eigenlijk lichaam in ‘klachtenmodus’. Voorbereid ten top dus!

Zoals je op de afbeeldingen hieronder kunt zien zit er in de test een blaaszak, en een aantal buisjes. Het is de bedoeling dat je eerst ‘nuchter’ blaast, voordat je de lactose inneemt. Bij de test zit ook een zakje poeder. Dit is de lactose. Het is de bedoeling dat je deze mengt met water en dit direct opdrinkt. Ik hoorde van mensen dat ze dit ontzettend vies vonden, maar ik vond dit smaakloos en had daar ook geen moeite mee.

Waar ik wel moeite mee had was een stukje mentaal. Iets opdrinken waarvan je weet dat je er mogelijk ziek van wordt, terwijl je juist keihard je best doet om je lichaam weer zo sterk mogelijk te krijgen en te laten herstellen. ‘Waar ben ik aan begonnen’, was de gedachte die door mijn hoofd ging. Toch doorgezet en opgedronken. Hierna een kwestie van wachten…

Na 20 minuten werd ik een klein beetje misselijk. En eigenlijk bleef het hierbij. Ik voelde werkelijk niets. Af en toe een rommelende buik. Maar op zich is dit niet raar, als je van 0,0 lactose inname naar een glas pure lactose inname gaat. En dan was dit mijn reactie? Er volgde nog 3 keer blazen om het uur, wat je ook op het formulier en op de buisjes moet noteren. Het wijst zich allemaal vanzelf. Hierna stop je alles in de blauwe envelop en via de reguliere post stuur je het op naar het lab.

Binnen 5 dagen krijg je normaal gesproken de uitslag, maar ik moest hier helaas 3 weken op wachten, ivm de zomervakantie periode.  98.2 98.3

Ik ben van mijn lactose intolerantie af!

Tijdens de drie weken dat ik moest wachten op de uitslag, vierde ik samen met mijn vriend onze zomervakantie. We gingen ergens lunchen en er stond een heerlijke salade met feta op het menu. Ik twijfelde of ik deze zou kiezen, omdat ik nog geen uitslag had gehad. Mijn vriend gaf aan dat ik van 1 glas pure lactose ook geen klachten had gehad, dus dat in ongetwijfeld van een beetje feta ook geen last zou hebben. Daar zat wat in, dus zo gezegd zo gedaan. Ik genoot van een heerlijke feta salade en naderhand had ik geen klachten. Ik heb het hierbij gehouden.

Eenmaal bij de arts was ik erg zenuwachtig voor de uitslag, ze vertelde dat de lactose waarde gedurende de uren na mijn inname nauwelijks verhoogde. Wat betekent dat mijn darmen zelf lactase aanmaken om het af te breken. Ik kon amper geloven wat ik hoorde. Mijn arts adviseerde wel dat ik nu niet helemaal los moet gaan op de zuivel, omdat het naar haar mening nog steeds een product is dat voor het menselijk lichaam niet erg gezond is. Dit was ik op voorhand ook nooit van plan, maar dat je er niet continu meer op hoeft te letten, maakt het leven wel makkelijk. En ja, ik heb bv. geitenkaas en feta heel erg gemist in mijn gerechtjes.

HOE HEB JE DIT GEDAAN?

Ik weet al een tijdje dat ik van mijn lactose intolerantie af ben… Het duurde even voordat ik deze blog schreef. En eerlijk gezegd vind ik dit ook wel moeilijk, omdat ik weet dat er zoveel mensen zijn die dit ook wensen. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe het me gelukt is om van mijn lactose intolerantie af te komen. Zoals de titel van deze blogs al zegt: Ik ga klachtenvrij, is mijn doel om van zoveel mogelijk klachten af te komen. Dat doe ik door mijn traject bij de orthomoleculaire arts te lopen en zoals ik nu ondervind, slaat dat heel goed aan op mijn lichaam. Ik slik supplementen, probeer naar mijn beste kunnen te sporten en bewegen en… nu komt het allerbelangrijkste: ik heb mijn darminfectie en mijn gluten allergie ontdekt.

Zoals ik al uitlegde ik mijn blog 2: de uitslag heb ik een darminfectie. Dit heb ik opgelopen doordat mijn lichaam geen gluten kan verdragen. Door een darminfectie kan door een aantasting aan de darmwand tijdelijk een tekort aan lactase ontstaan, met als gevolg: een lactose intolerantie. Door het vermijden van gluten, het nemen van mijn supplementen en alle gezondheidsadviezen is mijn darmwand hersteld en mijn infectie verdwenen. Hiermee ook de lactose intolerantie klachten. Er is geen sprake meer van een tekort aan lactase, alle lactose wordt gewoon verteerd, ook na het eten van normale hoeveelheden zuivel.

98.4

OPNIEUW ‘LEREN ETEN’

En dan mag je ineens weer melkproducten. Op deze feestdag gingen mijn vriend en ik de stad in en daar hoorde op die dag uiteraard een heerlijke lunch buiten de deur bij. Voor mij 1 met geitenkaas. Wat had ik dit gemist, maar wat vond ik dit ook spannend. Zou ik het durven? Met huid en haar at ik mijn hele bord leeg, wat genoot ik hiervan. Met als gevolg een borrelende buik. Ja, buik: het is wel even wennen.

De week hierna heb ik volledig lactose vrij doorgebracht. En zelfs bij het kiezen van een zak chips (ja, ik eet ook chips!), ging ik voor mijn veilige keuze, melkvrij. Stap voor stap ben ik hierna gaan uitbreiden om steeds meer lactose toe te voegen aan mijn eetpatroon. Ik geniet ervan, maar eet het met mate. Ik heb de optie, mocht de situatie zich voordoen of als ik gewoon zin heb in een lekker ijsje of een stukje chocolade. Dat is een heel fijn idee!

Misschien heeft deze blog jou geïnspireerd of je heb je iets dat je kwijt wilt of aan me wilt vragen. Laat het me gerust weten!

Liefs,
Charlotte

liefs charlotte

2 Comments
 • Rianne

  Beantwoorden

  Hoihoi!

  Ik kom toevallig na wat klik werk weer uit op deze blog van jou. Ik kan zelf ook niet zo goed tegen lactose en zou graag zo’n test willen doen maar omdat mij het ook zo vervelend lijkt dat je daar in een ziekenhuis met enooorme buikpijn zit doe ik ‘m ook liever thuis.. Mag ik vragen waar jij deze test hebt aangevraagd? 🙂

  Groetjes Rianne

  • Charlotte

   Hoi Rianne, Wat leuk dat je op mijn blog terecht komt 🙂 Ik heb mijn traject gevolgd bij een orthomoleculaire arts, en via haar heb ik de test gekregen om thuis te doen. Zij heet Ineke Sol-Sloot en haar praktijk is gevestigd in ‘De Steeg’. Wellicht kun je met haar contact opnemen en de vraag stellen? Liefs

Leave a Comment